Namikoshi Shiatsu

Wat is Medisch Shiatsu Therapie?
De letterlijke vertaling van deze Japanse therapie is ‘vingerdruk’.  Met behulp van druk met de vingers en handen worden de vitale punten op het lichaam gestimuleerd. Op deze manier activeert Shiatsu de uitwisseling in de cellen in het lichaam en herstelt het het natuurlijk herstellend vermogen van de mens. De circulatie en de doorstroming in het lichaam wordt verbeterd, zo kan het lichaam vervolgens makkelijker zijn afvalstoffen loslaten. Door het losmaken van blokkades kan het lichaam zijn eigenlijke structuur weer aannemen.
De vitale punten (660) bevinden zich onder andere op spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfeklieren en hormonale klieren. Door deze te stimuleren wordt ook de functionaliteit van de organen vergroot.

Shiatsu kent geen bijwerkingen. Het heeft ook geen leeftijdsbeperking. De behandeling geeft zowel de therapeut als de ontvanger een indicatie over de gezondheid. Shiatsu is voor iedereen geschikt, onder andere bij spanningsproblemen, het niet lekker in je vel zitten, vermoeidheid en slapeloosheid. Voor de volledige lijst van klachten, zie onderaan de pagina.

Shiatsu revitaliseert het gehele lichaam, verfrist de huid en versoepelt de spieren. De behandeling stimuleert de doorbloeding in het lichaam, waardoor bijvoorbeeld kou uit het lichaam kan verdwijnen. Shiatsu reguleert het zenuwstelsel , helpt het hormoonstelsel in balans te brengen en draagt bij aan een verbeterde spijsvertering.

Afhankelijk van het soort klachten is onderstaand schema een indicatie voor het aantal benodigde behandelingen.
Acute klachten of recent ontstane klachten: voor een korte periode een frequentie van 1-2 keer per week. In overleg wordt dit afgebouwd naar 1 keer in de week, 1 keer per 10 dagen of 1 keer in de twee weken. Dit is afhankelijk van de conditie en de eigen unieke reactie op de behandeling. Bovendien is het belangrijk of de omstandigheden waardoor de klachten zijn ontstaan zijn veranderd.
Chronische klachten: voor een lange periode 1 keer per twee weken.
Uiteraard is het bovenstaande een indicatie en wordt er advies op maat gemaakt.

Voor onderhoud van het behaalde resultaat is één behandeling per drie/vier weken meestal de juiste frequentie. Behandelingen met grotere tussenpozen kunnen worden beschouwd als losse op zichzelf staande consulten.

Voor welke klachten is Shiatsu geschikt?
Spanningsproblemen in het algemeen, (over)vermoeidheid, een burn out, stress, slapeloosheid, migraine of hoofdpijn, nek-/schouderklachten, whiplash, frozen shoulder, rugklachten, hernia, spit, stijve rug, klachten aan armen en benen, tenniselleboog, golfelleboog, RSI, koude handen/voeten, restless legs, pijnklachten, menstruatieklachten, overgangsklachten, lusteloosheid en angstklachten. Daarnaast kan het ook gegeven worden als zwangerschapsondersteuning.
Shiatsu wordt niet geadviseerd bij besmettelijke ziekten, hoge koorts, kort na een chirurgische ingreep, blinde darmontsteking, pancreatitis, verschillende kankersoorten en bij extreme verzwakking.